VGT fejrede 130 år med faglighed, fest og traditioner

14. september, 2017

Der var farverig, glad og festlig stemning, da elever og lærere på Vestjysk Gymnasium Tarm fredag fejrede skolens 130 års fødselsdag. VGT tog sin begyndelse i 1887, da Tarm Realskole blev oprettet. Siden kom studenterkurset til i 1928 og HF-uddannelsen i 1972. Og de mange år har sat sit præg.

– Det er fedt med de mange traditioner, der er her på skolen. De går langt tilbage, og de er essensen af det hele. På den måde mærker man, at skolen har eksisteret i mange år. Det giver en motivation at tænke på, at der er så mange før mig, der har klaret det her. Så tænker jeg, at det kan jeg også, siger Annika Rønne Schmidt, der går i 3y og er elevrådsformand på VGT.

Og historien kan ses i andet end traditionerne.

– Man kan godt se, at skolen ikke er helt ny indvendig. Den gemmer på noget historie, og det synes jeg er positivt, siger Nikolaj Clausen, der går i 3z.

Studenter fejres med fakler

Da studenterkurset i 1928 blev oprettet, var det det første af sin art på vestkysten, og studenternes fakkeltog gennem Tarm by er en af de traditioner, der bare ikke kan rokkes ved.

Fakkeltoget opstod i 1931, da skolen tog imod sine første studenter, der kom hjem med toget fra deres eksamen i København. Året før var de alle dumpet, men denne gang bestod de. På vejen hjem gjorde de holdt på Roskilde Station, hvor de ringede hjem til skolen og fortalte de gode nyheder. Samtidig købte de fakler på stationen, som de ved hjemkomsten tændte og bar rundt i et optog gennem Tarm by. Siden har byen hvert år siden fejret sine studenter på den måde.

– Det er en festlig måde at slutte året af på. Byen bakker os op året rundt, men denne aften mærker vi det til fulde. Det er uvurderligt for os, siger VGT’s rektor Mikkjal Helmsdal.

En skole i udvikling

Bare fordi VGT fylder 130 år, får støvet ikke lov til at lægge sig tungt på hylderne.

– Skolen har gennem alle årene forstået at følge med tiden og forny sig, når der var behov for det. Det skal vi også i dag og i fremtiden for at sikre, at skolen fortsat kan være driftig og have fingeren på pulsen. Vi er ikke bange for at gå nye veje, men vi vil altid have rødder i historien og skolens værdier og traditioner, siger VGT’s rektor Mikkjal Helmsdal.

Og hos eleverne bliver viljen til konstant udvikling bemærket.

– Jeg synes, skolen er god til at arrangere fællestimer, hvor vi bliver præsenteret for, hvad der sker ude i verden. Det kan man også se på klassernes udklædning i dag, hvor nogle for eksempel er klædt ud som Mexico-Trump-konflikten eller som militante islamister. Og så er her et godt miks af erfarne og nye lærere. De nye lærere er måske bedst til at forstå os unge, men de gamle lærere har en masse erfaring, de kan give videre til os, siger Annika Rønne Schmidt.

– Det er ikke kedeligt at gå på VGT, for her sker altid noget spændende. De er ikke bange for at prøve noget nyt, så der er mange gode tiltag ved siden af den almindelige undervisning. For eksempel kommer der nogle spændende studieretningsdage, hvor vi blive blandet på tværs af årgangene, siger Nikolaj Clausen.

130 år fejret præcis efter traditionerne

Og hvordan fejrer man så en 130 års fødselsdag på et gymnasium? På VGT gør man naturligvis præcis, som man plejer. Fra morgenstunden bød 3.g og 2.hf’erne således velkommen med et fødselsdagsshow. Showet bød som altid de nye elever velkommen med små drillerier.

Derefter rykkede alle eleverne ud i fritidscenteret, hvor klasserne udklædte dystede mod hinanden i en masse forskellige konkurrencer.

– Det er en meget anderledes måde at fejre fødselsdag i forhold til de andre skoler, jeg har gået på førhen. Men det er godt med en alternativ idrætsdag, hvor det er klassernes kamp mod hinanden. På den måde bliver man godt rystet sammen som klasse, og det er især godt for 1.g-klasserne, siger Nikolaj Clausen.

Fødselsdagen blev fredag aften behørigt rundet af med fest på skolen for elever og lærere.

Flere nyheder