Informationssøgning

I forbindelse med dit studie kommer du til at gøre brug af mange former for informationssøgning. Det kan være simple ting som ordopslag til mere omfattende informationssøgninger i forbindelse med eksempelvis SSO, SRP og AT.

Når du selv skal søge, vil du ofte gøre brug af internettet. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at hvem som helst, når som helst, kan gøre hvad som helst tilgængeligt for andre. Derfor er det altid vigtigt at være kildekritisk, hvis man finder noget på en hjemmeside, som man ikke kender. Følg altid disse råd:

  • Tjek, hvem der står bag hjemmesiden
  • Tjek, hvem hjemmesiden henvender sig til
  • Tjek, hvornår siden sidst er opdateret

Uanset fag eller emne kan det være en god idé at starte din søgning med et leksikonopslag – eksempelvis på http://www.denstoredanske.dk/. Dette giver dig en kort forklaring, men det kan også være, at du her finder inspiration til videre søgning og arbejde.

Der er mange forskellige søgedatabaser, men den mest kendte og anvendte er nok Google. Du finder her en lille vejledning, der kan optimere din søgning: Vejledning til Google-søgning.

Skal du være mere specifik og faglig i din søgning, er der forskellige fagportaler, du kan gøre brug af. Nedenfor er angivet nyttige links til diverse portaler.

 Alle fag

Om dansk statistik: http://www.dst.dk/da/ eller
http://www.statistikbanken.dk/statbank5a/default.asp?w=1920
Til artikel søgning: https://autologin.infomedia.dk/mediaarchive/unic/deff
Til alle fag: http://www.emu.dk/

Det naturvidenskabelige fakultet

Om naturvidenskab generelt: http://videnskab.dk/  

Det samfundsvidenskabelige fakultet

Om danmarkshistorien: http://danmarkshistorien.dk/forside/
Om verdenshistorien: http://www.historiensverden.dk/forside/

Det humanistiske fakultet

Om forfatterskaber:
http://www.litteratursiden.dk/ eller http://www.forfatterweb.dk/
Find også mange gode link her: VGT’s Videnscenter 

Har du behov for en større søgning, kan det være en god idé at kontakte skolens bibliotekar. Du kan også se nærmere på skolens informationssøgningsplan, hvoraf det fremgår, på hvilke semestre du bliver introduceret til forskellige former for informationssøgning. Det fremgår desuden, hvordan og i hvilket omfang bibliotekaren kan være behjælpelig ved de større opgaver.